1% – amit fontos ismerni

Az 1%-okról szóló kampányidőszakban mindig felmerül a kérdés: vajon, ha egy általunk fontosnak tartott ügyre adjuk személyi jövedelemadónk egy százalékát, nem fordulhat-e elő, hogy csalókhoz jut a pénzünk? Honnét tudjuk, hogy két kutyamenhely vagy idős otthon vagy csecsemőmentő közül melyik a ténylegesen létező, működő, és melyik az, amely felveszi a néhány tízezer vagy százezer forintos felajánlásunkat, és utána eltűnik a cég a vezetőivel együtt?

Nos, a válasz lehangoló: utánajárás nélkül sehonnan. A NAV ugyan minden évben közzéteszi azon szervezetek listáját, amelyek ki vannak zárva az adó 1%-os felajánlások köréből, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a szervezetek csalók lennének. Előfordulhat, hogy nem fizettek be valamilyen adófajtát határidőre, és ezért büntették így őket. A tiltólista tehát nem azt mutatja, hogy az adott szervezet csalókból áll, csupán arra utal, hogy valamilyen kizáró tényező miatt idén nem kaphatnak adományt.

Mielőtt felajánlanánk az adónk 1%-át egy általunk nemesnek tartott célra, tájékozódjunk, ismerjük meg a kiválasztott civil szervezetet, ahova adónk egy százalékát szeretnénk felajánlani. Természetesen, ha egy olyan alapítványnak vagy szervezetnek adjuk, amelyről feltételezzük, hogy minden ügyüket rendben viszik, nem szükséges utánanézni a szervezetnek a tiltólistán. A Rex Kutyamenhely vagy a Daganatos Gyermekekért Alapítvány nem engedheti meg, hogy százmillióktól essen el egy késedelmes befizetés vagy bármilyen egyéb hiba miatt. Azonban a legjobb szándékkal működő szervezeteknek is tévedhetnek, és kisebb civil kezdeményezések esetén érdemes megnézni a NAV tiltólistáján, hogy a felajánlásunk nem lesz-e hiábavaló.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>