Az apátsági sörök rövid történelme

leffeAz elmúlt kétezer évben Belgium területe számtalanszor cserélt gazdát, hol a Római, hol a Frankhódításnak esett áldozatul. A 843-as Verduni szerződés sokáig kettéosztotta az eddig egy egységként kezelt Flandriát és Vallóniát. A kereszténység elterjedésével, sorra épültek az apátságok a belga területeken.

A XIII században szinte mindegyik apátságban főztek sört, amelyek ízükben, zamatukban és készítési módjukban is eltérőek voltak. A francia forradalom is elérte a belga apátságokat, amely igen súlyos csapás volt. A forradalmárok, számos apátságot elpusztítottak, mivel az egyházat tartották, a királyi hatalom egyik legfőbb támogatójának.

Ez a csapás csaknem véget vetett egyszer és mindenkorra a belga apátsági söröknek. Napóleon volt, aki megakadályozta a további esztelen pusztítást.

A Belga nemzet 1800-as évek függetlenedési törekvéseinek egyik jelképé válhatott a belga apátsági sör. A sörfőzdék újra elkezdték gyártani a különféle márkákat, az eredeti receptek alapján. Ezért van az, hogy a belga emberek, legyen az, flamand, vagy vallon, többet jelent, mint egyszerű ital. A függetlenséget, a szabadságot és a több évszázados hagyományokat jelképezi..

Leffe apátsági sör
Először az 1200-as években kezdték el gyártani a Leffe apátság falain belül. A francia forradalom, csaknem feledésbe taszította ezt a méltán híres sörmárkát. Újra 1837-ben kezdte el gyártani, a St. Guilbert Sörfőzde, amely később az Interbrew csoporthoz csatlakozott. A Leffe kóstolásánál, érdemes úgy tennünk, mint a legfinomabb boroknál.

Ez a sör megérdemli a kifinomult hozzáértést, ízlést. Nem a füstös mulató a méltó helye, hanem egy meghitt baráti társaság, egy parti vagy netán egy romantikus vacsora. Színének megfigyeléséből következtethetünk a maláta pörkölésének módjára, érlelésre és hogy szűrt vagy szűretlen itallal hozott össze minket a sors. A hab tartóssága utal, a sörbe főzött anyag koncentrációjától. A Leffe illatában igen gazdag, nem szabad csak úgy neki esni, előtte élvezzük, illatát, feledhetetlen élményben lesz részünk. A Leffe-nek több fajtája is létezik, érdemes mindegyiket kipróbálni.

A Leffe Blonde-t, amelynek azt a jellegzetes óarany színét, a világosra pörkölt malátának köszönheti, igen tiszta ízű karakteres aromajegyek nélkül. Talán az enyhe édeskés íz emelhető ki, amely kiegyensúlyozott, komlós száraz utóízzel párosul. Könnyű ital 6.3%-os alkohol tartammal. Aki csak most ismerkedik a belga sörökkel annak mindenképpen ajánlott.

Leffe Brune színe sötétbarna, szinte már fekete. Illata igen érdekes pörkölt kávéra és karamellre emlékeztet, sőt körtére is, Ez a fajta sör gondosabb odafigyelést igényel, mivel egy sűrű és erős sörről van szó. Könnyen az ember fejébe szállhat. Zamatában egy kicsit fűszeres ízt kelt, egyfajta krémes hatást kelt a szájban. Kiváló desszertital.

A család következő képviselője a Leffe Radieuse. Színe, vöröses mahagóni, illata borra emlékeztet, habja nem tartós, de nem is azzal óhajt bennünket meghódítani. Ízvilága egyedi, enyhe fűszerezettség érződik benne, amely a koriandernek és a narancspehelynek köszönhető. Erősen oxidált, ezért halovány édeskés vörösbor íz érződik benne. Alkohol tartalma az átlagsörökénél nagyobb, ezért óvatos és tiszteletteljes megközelítést igényel.

A Leffe Tripel palackos refermentációval készülö sör. Üledéket tartalmaz. Színe óarany. Illata visszafogott egy kissé a szederre emlékeztet. Testes óborra emlékeztet az ízvilága. Enyhe szinte tünékeny aromájú, amely gyümölcsre emlékeztet. Sűrű, esszencia jellegű. Fenséges ünnepi ital, ugyanúgy megérdemli a kitüntetett és tiszteletteljes figyelmet, mint testvérei. Isteni áhítat, az Emberen keresztül.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>