Holtomiglan, holtodiglan

Egy olyan mozi, amelyhez Ganxsta Zoli ír dalt, kifejezetten ingerlő nem lehet; nők vagy fegyverek, esetleg mindkettő, maximum Ladák, de ennél többre nem nagyon érdemes számítani. Úgy tűnik azonban, hogy mégis vannak csodák, avagy a Kartell is hoz néha furcsa döntéseket: most zenéjüket és nevüket adták egy remek filmhez. Mozikban a Becsületkódex.

Minden úgy kezdődik, ahogyan az a rossz filmeknél lenni szokott: rablás, sittről szabadult, javulni próbáló nehézfiú és lakodalmas Merdzsó, mint a mobilitás eszköze. A rendszám elöl fehér, hátul sárga: Franciaországban vagyunk. Az itteni bűnözők egymás szájára adnak puszit, ha már nagyon hiányoztak, és nincsenek köztük etnikai ellentétek, mert mindegyikük tartozik legalább egy kisebbséghez.

Hősünk tehát újra szabad és próbál egyszerű zöldségesként, illetve leendő apaként hasznos állampolgár lenni, amit jelentősen megnehezít a rendkívül kellemes kinézetű porhüvelyben lakozó volt barátnő, és a külsőre gyengébb nehézfiúk a rokonságból. Ötmilliárd vagy nyugodt házasélet? Dilemma a javából.

Az, hogy a Becsületkódex a nem túl eredeti történet ellenére mégis nézhető, sőt szép, az leginkább annak köszönhető, hogy nem kezeli hősként a szereplőket. Mindegyikük egyformán öl, mindegyikük egyformán gyenge, mindegyikük mehetne verekedni valami vidéki lelátóra. Kirajzolódik, hogy nincsenek jók és rosszak, csak ütköző érdekek és örök szabályok.

Manuel Boursinhac rendező kivételes érzékkel egyensúlyoz könnyedség és kegyetlenség közt, ettől lesz a várt, könnyen emészthető lövöldözősből igazi konfliktusokkal dolgozó dráma. Samy Nacerinek taxi helyett most magnum jutott, Samuel Le Bihannak farkasok helyett két barátnő és egy rakás probléma, ám mindkét színész otthonosan mozog a káromkodás-verdázás-gyilkolás háromszögben. A néző meg belegondolhat, hogy a betyárbecsület egyszerre romantikus és kegyetlen, bár ez így leegyszerűsítve meghökkentően hülyén hangzik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>