Ügyesen tegye el nyári ruháit

Elő az őszi-téli ruhatárral! És tegye el, tárolja gondosan naposabb időre váró ruháit. Ha ránk hallgat, tavasszal könnyű dolga lesz.

A molylepke a port és a piszkot szereti, ezért soha ne rakja vissza a szekrénybe koszos ruháit. Igyekezzen a lehető leggyorsabban kimosni vagy kitisztíttatni őket, mielőtt még az esetleges foltok véglegessé válnak. A moly elleni védekezés ősi (s máig egyik leghatékonyabb) eszköze a naftalin. Tegye a golyócskákat egy régi zokniba, úgy helyezze a ruhák közé; ha nem bírja a szagát, használjon levendulazsákot vagy kellemes illatú szantálfát. Utóbbi illata ismét intenzív lesz, ha finoman megdörzsöli egy nem túl durva smirglivel.

A szellőztetés roppant fontos: ne akassza vissza azonnal egész nap viselt ruháit. A frissen vasalt ruhát sem árt kihűteni-kiszellőztetni, mielőtt összehajtogatná. Ha melegen teszi el, belegyűrődnek a hajtogatás ráncai.

A ragasztószalag is jó szolgálatot tehet. Ruhakefével vagy egyszerű celluxszal – amit két-három ujja köré teker, ragasztós felével kifelé – könnyedén eltávolíthatja a hajszálakat és a szöszöket holmijairól. A ragasztószalag még a legkisebb pollenszennyeződéseket is leszedi. A sárfolt száradás után könnyen eltávolítható: egy köröm- vagy ruhakefével.

Tudnivaló-tároló

  • Ne zsúfolja agyon szekrényét. A ruhák így képtelenek „lélegezni” – meggyűrődnek. Az ellentétes évszakok ruhatárát tárolja külön, így az adott időszakban használt cuccoknak több hely marad.
  • Legyen könyörtelen! Szabaduljon meg azoktól a ruháktól, melyek már nem illenek önre, illetve amelyeket már egészen biztosan nem fog hordani.
  • A hosszú ruhák ne lógjanak és gyűrődjenek a szekrény alján.
  • Lehetőleg minden darabot külön fogason tároljon. A vegytisztító nejlonborítóját távolítsa el a ruháról, hogy az levegőzni tudjon.
  • A kötött holmit, főleg a súlyosabbakat, összehajtva tegye el, mivel a lógatás következtében elvesztik formájukat.
  • Gyapjú- vagy selyemruháit ne tároljon szűk helyen. Az ok ebben az esetben is: a megfelelő szellőzés.

Ügyes húzások

  • A fogasok két végére húzzon vastagabb hajgumit, nehogy a ruha lecsússzon a fogasról.
  • Ha nyirkos a szekrény, kössön össze néhány krétadarabot, majd függessze fel a szekrényben. A kréta magába szívja a nedvességet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>